Peter Bijsters sprak op 11 juni in de Theaterkerk

PREMIUM

Peter Bijsters sprak op 11 juni in de Theaterkerk. © Erik van ’t Hullenaar

‘Glazenbolsymposium’ over vervoer in de regio in 2030: ‘Ik ben voor een realistische kijk’

BEMMEL – Vijf vervoersexperts springen volgende week in een glazen bol tijdens het symposium mobiliteit 2030.  Zij schijnen hun licht over hoe de regio rijdt, vervoert en uitstoot over elf jaar. 

 

Knikkert de Flexbus de grote bussen van de weg? Rijdt de hele Betuwe over elf jaar elektrisch? Wint de e-bike de concurrentiestrijd van de grote vervoerders? En is het eigenlijk wel haalbaar en verstandig om van de benzine en diesel af te stappen?

Prangende vragen, waar experts in de technologie, wetenschap en gemeentelijk en provinciaal bestuur een antwoord op moeten geven tijdens het symposium.

‘Praktijk is anders dan wensgedachten’

,,De meeste sprekers zijn mensen van de theorie. Ik ben er voor een praktische, maar ook realistische kijk op technologische veranderingen”, zegt spreker Peter Bijsters (73), die al sinds 1962 in de ‘mobiliteitsbranche’ werkzaam is.

,,Ik ben ook voor energietransitie, elektrische auto’s en schone lucht, maar ik ben er door de jaren heen ook achter gekomen dat de praktijk heel anders is dan de wensgedachten van politici.”

De overheid drong er nog maar acht jaar geleden op aan om een aardgas­tank­sta­ti­on te installe­ren, tegen 300.000 euro subsidie.

Peter Bijsters, Eigenaar autogarage Robel-Mobiel en verhuurbedrijf AutoRent

Troebel zicht in glazen bol

Bijsters maakte in meer dan een halve eeuw in de autobranche maar één revolutie mee: de digitalisering. De Bemmelnaar is anno 2019 eigenaar van een autoverhuurbedrijf (AutoRent) en autogarage (Robel-Mobiel).

In die hoedanigheid zag hij hoe moeilijk het is om de toekomst te voorspellen. Zo investeerde Bijsters op aandringen van de overheid in inpandige aardgasleidingen. Want groen aardgas, dat zou het helemaal worden in de toekomst.

,,De overheid drong er zelfs op aan om een aardgastankstation te installeren, gewoon hier op mijn terrein, tegen een subsidie van  300.000 euro. Dat is nog maar acht jaar geleden. Nu praat niemand meer over aardgas.”

Verandering gaat langzaam

Wat hij maar wil zeggen: zijn branche is soms conservatief. Bijsters moet de eerste klant nog aan de balie van zijn autoverhuurbedrijf krijgen die een elektrische auto wil huren.

Bovendien, zo betoogt hij, is zo’n elektrische auto ook niet smetvrij. Zonder kobalt, de grondstof die volgens media en mensenrechtenorganisaties vaak onder erbarmelijke omstandigheden wordt gewonnen in de mijnen van Congo, rijdt een elektrische auto niet.

,,Allemaal zaken die ik het publiek voor wil houden”, zegt Bijsters.

Naast Bijsters zullen Peter van den Boogaard (provincie Gelderland), Johan Sluiter (gemeente Lingewaard), Iwan van Bochove (onderzoeker aan de HAN) en Daan Stevens (Connexxion) spreken op het symposium. Het evenement dat op dinsdag 11 juni om 20.00 uur start in de Bemmelse Theaterkerk wordt georganiseerd door sociëteit Het Manneneiland.